Headerbild

Folkrace

Är du nyfiken på sporten och kanske vill börja känna på den som funktionär på tävling? Kontakta oss i bilsektionen så hjälper vi dig tillrätta :-)

Folkrace är en sport som uppfanns i Finland. 1982 arrangerade Skene MS sin första tävling och den besöktes av hela 5000 åskådare!

Skene Motorsällskap anordnar varje år ett antal Folkracetävlingar. Höjdpunkten på året är nog den Folkracefestival som går i början av juni och håller på i två dagar, men även klubbens "Novemberracet" börjar bli en institution som lockar fler startande än vad vi kan ta emot!

Man kan börja träna i Folkrace året man fyller 14 år och tävla från det år man fyller 15 år. Man tävlar då som Junior till det år man fyller 18. Då blir man Senior. Tjejer/damer kör i en damklass eller, om de vill, bland killarna.

Folkrace infördes i Sverige med en mycket bestämd avsikt. Det skulle vara en billig sportgren för de tävlande. Det går inte att bli svensk mästare i Folkrace. Däremot är grenen en inkörsport till andra bilsportgrenar som t.ex. Rallycross, men eftersom sporten i sig är både rolig och bra är det många som bara fortsätter :-)

Tävlingarna körs på en bana av grus och asfalt med täckta bilar. Bilen skall var byggd efter de säkerhetsföreskrifter som finns, med skyddsbåge o.s.v. Hastigheten vid tävlingar får inte överstiga 80 km/tim. Ägaren är vid anfordran tvingad att sälja sin tävlingsbil för 11.000 kr. Förarstol, bälte och ratt är dock ägarens personliga utrustning och får demonteras innan försäljning.

Vill du veta mer om Folkrace? Kontakta då oss, din närmsta motorklubb eller Svenska Bilsportförbundet.

 

Våra Samarbetspartners