Headerbild

Motocross

Motocross är sporten som ger allt ifråga om fart, spänning, adrenalinkickar och den totala kontrollen över sig själv och sin motorcykel.
Motocrossen i Sverige växte fram efter andra världskriget och blev snabbt en av de absolut populäraste mc-sporterna. Detta hängde kvar i cirka 20 år, sedan avtog intresset från massmedia och därmed även publiktillströmningen. I början på åttiotalet exploderade dock 80-kubikscrossen som tävlingsform med flera tusen utövare i åldrarna 12 till 16 år.

Hur blir man crossförare?
Man behöver naturligtvis en motorcykel avsedd för motocross, en hjälm, crossbyxor och crossstövlar samt ett ryggskydd. Därutöver kan man ha ytterligare skydd.
Hur får man börja tävla?
Man går med i en SVEMO-ansluten klubb som Skene MS och om man är 12 år eller äldre kör man upp för licens. Klubben tillhandahåller sådan licensutbildning och uppkörning. Är man yngre tränar man tålmodigt till den dag då man får börja tävla, för ty idén är inte att bli stjärna över en natt utan ha ett långsiktigt mål.

Vad innebär tävlandet?
Det innebär ansvar men också spänning, äventyr och kontroll över motorcykeln. Man tävlar mot andra likasinnade crossintresserade ungdomar, såväl killar som tjejer. När man är under 15 år är det 80-kubik som gäller, när man är över 15 kan man ta steget upp till 125cc 2-takt eller 250cc 4-takt.

Hur går en tävling till?
Efter att ha träningskört på morgonen och lärt sig banan, blir man kallad till start. Man radar upp sig bakom en startgrind och när den faller börjar heatet. Banorna inleds alltid med en startraka, som går över i en startsväng och den som är först fram väljer spår.

Vad gäller för träning?
Du måste vara medlem i en Svemo-ansluten motorklubb, se under "Bli medlem" i menyn hur du blir medlem i Skene MS. Sedan måste man ha någon form av körlicens för försäkringens skull. En årlig träningslicens kan lösas, som gäller för träningstillstånd på Svemo-anslutna klubbars banor och även enklare hemmaklubbtävling, eller en tävlingslicens. Denna licens löser man på SVEMOs hemsida för Tävlings-Administration, www.svemo.se (motocross och "SVEMO TA"). Registrera en ny profil med dina personuppgifter om du inte finns där tidigare och betala din licens online. Notera ditt licensnummer och ange detta vid träning, du får ett licenskort hemskickat också. Man kan även lösa en engångslicens vid träningstillfället hos klubben om man vill prova på först. Utöver detta betalar man vid varje träningstillfälle en träningsavgift som går till klubbens underhåll av banan. Hos Skene MS är det 150kr och vi tar SWISH. 

I Skene MS har vi en stor aktiv skara inom motocross med stort kunnande hos ledare och inom arrangemang. Vi har yngre som är med och tränar i vår cross-skola, motionärer, förare på elitnivå och inte minst aktiva föräldrar, ledare och funktionärer.
Vi behöver ständigt medhjälpare till våra tävlingar! Du är välkommen att hjälpa till som flaggvakt, i sekretariat, i kiosk, mm, vilket är en bra början om man vill lära sig hur sporten fungerar utan att nödvändigtsvis själv köra.


Kontakta oss mer än gärna på info@skenems.se

Våra Samarbetspartners